RVS Constructie

RVS Constructie

Roestvast staal

20160418_194004Roestvast of roestvrij staal, ook wel RVS genoemd, is een mengsel van 80% ijzer, chroom, nikkel en koolstof die ervoor zorgen dat er een roestvaste huid ontstaat. De benaming roestvrijstaal is algemeen ingeburgerd in de Nederlandse samenleving maar wordt liever niet gebruikt, wij spreken van roestvaststaal omdat RVS namelijk wel kan roesten. Het materiaalsoort RVS wordt voor veel verschillende constructies gebruikt, bijvoorbeeld bij het bouwen van klompenkarren of bij het bouwen van melktankpoten (zie foto).

Soort materiaal

Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje, de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende materiaal tegen verdere roestvorming. In de praktijk zijn er toch gevallen waarbij RVS kan roesten, namelijk bij de aanwezigheid van chlorides of bij de verontreiniging van het materiaal door ‘gewoon’ staal dat wel roest. Hierdoor wordt vaak gesproken van roestvaststaal in plaats van roestvrijstaal, doordat er een mogelijkheid bestaat tot roestvorming. De hardheid van het staal wordt bepaald door de hoeveelheid koolstof, een staalsoort met veel koolstof is daardoor moeilijk bewerkbaar.

index
Waarom rVS?

Roestvast staal heeft een exclusieve uitstraling en een onderhoudsvriendelijk karakter, een bijkomend voordeel van RVS is dat het met diverse andere materialen mooi te combineren is, denk hierbij aan glas, lood, koper etc. Daarnaast kan het RVS geborsteld en gepolijst worden (zie foto), dit geeft het materiaal een luxe uitstraling. De mogelijkheden tot borstelen en polijsten van het roestvaste staal zijn bij Matysta Metaal BV aanwezig. De klant kan daarbij aangeven welke afwerkingsvorm hij/zij geniet bij het eindproduct.

Voor gerealiseerde projecten gemaakt van RVS klik hier.